2011. május 29., vasárnap

Allora, orario non c'e...

Írtam a hét elején, csak nem jegyeztem be
Bő két hét telt el az utolsó bejegyzés óta. Ennek egyszerűen az az oka, hogy nem történik itt mostanság sok érdekes dolog. Eszegetek, settimana del gusto van, pármai sonka akciókkal, ki kellett próbálni azt is. Közben megint jön a tészta. Telnek a napok, közeledik a szorgalmi időszak vége. Ennek megfelelően beadandót gyártok, jegyzeteket szerzek be, hasonlít az otthonihoz, kicsit eltolva. Most a héten kicsit fel kéne pörögni, egy kirándulást azért beszervezek, esetleg strandolással egybekötve. Egyébként, várakozni, a plafont nézni itt nagyon meg lehet tanulni. A közlekedés valami félelmetes, még április elején egyszer megkérdeztem a buszmegállóban, hogy valami menetrend nincs-e, hát az nincs.("Allora, orario non c'e")
 Na azóta ha tehetem kerülöm a busszal történő közlekedést, elég tragikus. A másik tréfa a sciopero. Már írtam korábban az április sztrájkról, azóta volt májusban újra, de most vasárnap is megyek a  vonathoz, hát bocs nincs vonat, azért próbáld meg, hogy vársz egy kicsit, hátha... Ez a jellemző, fél óra várakozás itt alap, már észre se veszem.  A vonatoknál ugyan van menetrend, de a városon belül közlekedők esetében nem releváns. A helyiek elég jól alkalmazkodnak a helyzethez. Vaskos újságokat árulnak, minden állomáson, kitart az sok fél órás várakozásig, nincs idegeskedés és a GDP is emelkedik az újság megvásárlásával. Én amúgy általában a tanulnivalót szoktam nézegetni. A vonat nem rossz, összekötötték a metró rendszerrel. Tehát ahogy érkezik be a városba, és megy szépen tovább. Vannak pl. Formia-Salerno  vonatok, amik keresztülszelik a várost. Úgy lehet elképzelni, mintha nálunk Fehérváron felszállnál a vonatra, és Szolnokon leszállnál, úgy, hogy közben Pesten metróként funkcionált.
Még annyit sztrájkról, hogy eléggé le van szabályozva törvényileg. Reggel 6 és 9 között kötelező, egy ún. minimális szolgáltatást nyújtani, amiről persze senki sem tudja, hogy mi az, de nem baj, szóval reggel 6 kor még mennek a járművek, ugyanez vonatkozik az este 18 és 21 óra közötti intervallumra is. Viszont sokszor  van ún. sciopero generale, azaz általános sztrájk. Se vonat se semmi, sőt az újság azt írta múltkor, fennakadások a közlekedésben, oktatásban, banki ügyletekben, az a király.
Közben, nézem a levelesládám,  meghívó sörözésre, találkozó a Széll Kálmán téren, a jó öreg "Moszkva" se lesz a régi, mikor hazaérek, na mindegy ez van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése